1931 yılında ilk Avrupa yolculuğunu yaptı.Trenle yapılan bu gezi Vehbi Koç'u çok etkilemiş, ticari görüşlerinde yeni bir ufuk açmıştı.
 
İkinci Avrupa gezisini 1935 yılında gerçekleştirdi.
 
Haziran 1938'de 300,000 lira sermayeli "Koç Ticaret Anonim Şirketi"ni kurdu.
 
1946 yılında gerçekleşen ilk Amerika yolculuğu, Vehbi Koç'un tüccarlıktan çıkıp sanayiciliğe geçişinin başlangıç noktası oldu.
 
Kasım 1956'da Amerika'da Henry Ford II ile ilk defa görüşen Vehbi Koç'un yanında Bernar Nahum ve Kenan İnal bulunuyordu.
 
1958 yılında Mekke ve Medine'ye giderek Hac farizasını yerine getirdi.
 
Mart 1961'de kurulan Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) Genel Kurulu'na seçilen üç üyeden biri Vehbi Koç idi.
  
24 Şubat 1964 günü Beyoğlu Merkez Han'da toplanan Koç Holding ilk Genel Kurul Toplantısı'nda Vehbi Koç "Ticari hayatımın en mühim saatlerini yaşıyorum" dedi.
 
Nisan 1965'de zamanın Sanayi Bakanı Mehmet Turgut'a gönderdiği "Bir Otomobil Sanayinin Kuruluşu Hakkında Rapor"da Vehbi Koç olarak "otomobil üretimi"ne "adını ve şerefini" koyduğunu belirtti.
 
1966 Şubat'ında Sanayi Bakanı Mehmet Turgut, otomobilin o yıl sonuna kadar üretilmesi şartıyla Hükümet iznini çıkarmıştı.
 
Otomobilin fiyatı 26.800 lira olarak tesbit edilmişti.
 
Ocak 1969'da Vehbi Koç Vakfı'nın kurulduğu gün, Vehbi Koç tahsis ettiği hisse senetlerini Vakfa teslim etti.
 
1970 yılında ilk Japonya yolculuğunu yaptı.
 
1973 yılında eşi Sadberk Koç'u kaybetti.
 
İlk kitabı "Hayat Hikayem"i 1973 yılında yayınladı.
 
1984 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nin "Fahri İşletme Doktorluğu Ünvanı"nı törenle aldı.
 
1987 yılında "Hatıralarım, Görüşlerim, Öğütlerim" adlı kitabını yayınladı.
 
1987 yılında Milletlerarası Ticaret Odası'nın " Dünyada Yılın İşadamı Ödülü" Vehbi Koç'a Hindistan Başbakanı Rajiv Gandi tarafından Yeni Delhi'de yapılan bir törenle verildi. 11 Şubat 1987... Milletler arası Ticaret Odası'nın Vehbi Koç' vermiş olduğu "Yılın İş Adamı Ödülü" ...  Ayrtıntılı Bilgi için lütfen tıklayınız.
 
Mayıs 1987'de Ankara'da Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 42. Genel Kurul Toplantısında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Necmettin Karaduman "Dünyada Yılın Adamı " seçilen Vehbi Koç'a plaket verdi.
 
1987'de "Yılın İşadamı" seçilmesinden dolayı, Türk Tanıtma Vakfı (TÜTAV) Vehbi Koç'u ödüllendirdi. Atatürk Kültür Merkezi'nde yapılan törende, Vehbi Koç ödülünü dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı İmren Aykut'tan aldı.
 
1988'de Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından anketle belirlenen "Yılın En Başarılı İşadamı" ödülünü aldı. Ödülü, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ergün Toğrol, 6 Mayıs 1988'de törenle Vehbi Koç'a verdi.
 
1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi tarafından "Nüfus Artışını Önleme" konusundaki çalışmalarından dolayı ödüllendirildi.
 
Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı' nın kurucusu olarak Amerika'da kurulmuş olan "Nüfus Enstitüsü", Vehbi Koç'a "Yaşam Boyu Başarı Ödülü" vermeyi kararlaştırdı.
 
"Dünya Nüfus Artışını Önleme" konusundaki çalışmalarından dolayı  "Dünya Nüfus Planlaması Ödülü" Türkiye Aile Sağlığı ve Planlaması Vakfı adına Vehbi Koç'a 14 Haziran 1994 tarihinde Cenevre'de düzenlenen törenle BM Genel Sekreteri Boutros Boutros Ghali tarafından verildi. 14 Haziran 1994 ... BM Genel Sekreteri Vehbi Koç'a "Dünya Nüfus Planlaması Ödülü" verirken... Ayrıntılı bilgi için lütfen tıklayınız...
 
Türk Demir ve Çelik Döküm Sanayicileri Derneği'nin 19 Ocak 1996 günü yıllık toplantısında Cumhuriyetimizin kuruluşundan beri Türk ekonomik hayatına yön veren ve Türk döküm sanayine öncülük ederek 1954 yılında Türk Demir Döküm Fabrikaları ve 1973 yılında da Döktaş Dökümcülük Ticaret ve Sanayi gibi iki dev eseri Türk döküm sanayine kazandıran Vehbi Koç'a Onur Üyeliği ve Şeref Plaketi verildi. Bu, Vehbi Koç'un aldığı son ödüldü.
  
Vehbi Koç, ölümünden sonra da ödüller aldı. 1988 yılında barış, bilim, kültür alanında faaliyetlerde bulunmak üzere ABD'de kurulan "Together For Peace" Vakfı, Türkiye'de eğitim, sağlık, aile planlaması ve kültürel mirasın korunması alanlarında ülkesi ve halkı için yaptığı sayısız çalışmalar ve katkılar nedeniyle, Büyükelçi Üner Kırdar'ın önerisiyle 1997 yılında Vehbi Koç'u ödüllendirdi. Ödül, 19 Ekim 1997 tarihinde Roma'da düzenlenen törenle Vehbi Koç'un torunu Ali Koç'a sunuldu.
devam sayfası