Koç Topluluğu'nun kurucusu ve Şeref Başkanı Vehbi Koç, sadece ekonomik alanda değil, sosyal alanda da Türkiye'yi ve Türk iş dünyasını ilklerle tanıştırdı.

Yaşamı boyunca topluma katkı konusuna büyük önem verdi. Babasının ve dedelerinin daha 19. yüzyılda Ankara'da vakıflarda hayır işlerinde çalışması, O'nun için önemli bir göstergeydi.

'İşe başlayıp, biraz para kazandıktan sonra mahallesinde, çarşısında, halk arasında yardıma muhtaç olanlara yardım etmekten büyük keyif aldığını' hatıralarında anlatan Vehbi Koç, yıllar geçip de ülkenin önde gelen işadamlarından biri olduğunda, bu çabalarını sistemli bir sosyal hizmete dönüştürmenin yollarını aramaya başladı.

"Gençliğin yetişmesine hizmet, bir insanlık ve vatan borcudur" diyen Vehbi Koç, yaptığı yardımların kendisinden sonra da topluma faydalı olacak şekilde devam etmesini istiyordu. Bu yüzden vakıflar kurdu ve birçok vakfın kurulmasına öncülük etti.

Vehbi Koç sosyal çalışmalarını bir alanla sınırlı tutmadı. Eğitim, kültür ve sağlık alanında gerçekleştirdiği sosyal faaliyetlerle "güzel bir geleceği paylaşmak" adına Türk iş dünyasına öncü oldu, örnek oldu.

Vehbi Koç Vakfı
 
  *Koç Üniversitesi, Yüksek Öğretim Yasası' na göre Bakanlar Kurulu kararı ile kurulmuş olup, kamu tüzel kişiliğine sahiptir.
**Rahmi M. Koç Sanayi Müzeciliği ve Kültür Vakfı' na bağlı olan Rahmi M. Koç Müzesi, Vehbi Koç Vakfı tarafından desteklenmektedir.